Balaton Huis Kopen 
 

FAQ


V: Is het kopen van een huis een langdurig proces?
•    Het totale proces is sterk afhankelijk van de plaats van uw voorkeur en vooral het zoeken naar een geschikte woning. Omdat u vooral ook rustig rond moet kijken in de regio en plaats van uw keuze adviseren wij een periode hiervoor te rekenen van ongeveer 3-4 maanden. Dit is dan inclusief de koopakte en de afhandeling. Voor dit laatste is het overigens niet nodig om steeds heen en weer te reizen. U kunt dit met een gerust hart aan ons overlaten.


•     Uitzondering hierop kan gelden voor de objecten buiten de bebouwde kom. Hier kunt u kopen tot 10.000 m2, maar de periode om het op uw naam te krijgen kan lang duren en soms wel tot 6 - 9 maanden uitlopen. Zie voor meer informatie onze pagina Aankoopprocedure.


V: Hoe zijn de marktontwikkelingen in Hongarije?
In het algemeen kan men stellen dat op het platteland een ander ontwikkeling is dan in de grotere steden en dan in Boedapest in het bijzonder. Vaak zijn er al flinke verschillen in de prijzen op zich, maar waar op het platteland de prijzen weinig tot niet stijgen zie je in Boedapest nog steeds een prijsstijging.
Anders aspect is de snelheid van de markt. Op het platteland is het heel gewoon dat een huis jaren en jaren te koop staat, maar dat het in Boedapest maar een kwestie van weken is. Het is daarom dat er in Boedapest veel sneller besluitvorming moet plaatsvinden.


V. Berekenen jullie kosten voor een bezoek?

• Graag zoeken wij met u enkele objecten uit om daaraan een bezoek te brengen. Ook zullen wij u dan graag wat meer vertellen over het dorp en de omgeving, want een huis kun je kopen, maar niet je omgeving. Helaas kunnen de maklelaars/bemiddelaars niet meer kosteloos een dag mee om u huizen te laten zien. Er zijn er die wat kosten moeten doorberekenen. U moet hierbij denken aan een bedrag van 5.000  forint (ongeveer Euro 15 - 16,=) per dagdeel. Mocht u overgaan tot de aankoop van een huis via deze makelaar/bemiddelaar, dan krijgt u uiteraard deze kosten weer terug.


V: Zijn er verder nog kosten?
De overdrachtsbelasting. Deze komt 2 tot 12 maanden na aankoop en wordt u toegestuurd door de Hongaarse belastingdienst (Sigma). Het bedrag is 4%. Zie voor meer informatie onze pagina Aankoopprocedure.


V: Kan ik altijd op mijn eigen naam kopen
•    Ja, tegenwoordig is het (in het algemeen genomen) mogelijk om onroerend goed op uw eigen naam te laten zetten. Wel is hiervoor nog een vergunning nodig van de burgemeester en de provincie, maar dit wordt tegenwoordig automatisch verleend. Daar waar in het verleden dus nog constructies nodig ware als een BV etc. Is dat tegenwoordig voor een woning niet meer nodig. Wel zijn er uitzonderingen voor huizen buiten de bebouwde kom en voor agrarische gebieden.

V: Doen jullie ook verbouwingen?
•    We brengen u daarvoor in contact met plaatselijke bouwondernemingen die in uw opdracht deze werkzaamheden uitvoeren.


V. Doen jullie ook nieuwbouw?
•    Kunnen wij ook weer voor u verzorgen door u in contact te brengen met een bouwondernemer.


V. Waarom zijn huizen in Hongarije veel goedkoper?
•    De redenen daarvoor moet u zoeken in het waardeverschil van onroerend goed in het algemeen, maar ook in de kwaliteit. In Nederland, België en Duitsland wordt veel meer aandacht besteed aan de woonkwaliteit. In Hongarije is de prijs van een woning misschien nog van de jaren zestig, maar vaak ook de omstandigheden. Nog niet alle woningen hebben een douche, de keuken is vaak alleen maar een meubel etc.


V. Hoe ziet een dag bezichtigingen eruit?
•    U wordt 's ochtends door de makelaar/bemiddelaar opgezocht in bijvoorbeeld uw hotel, of een andere makkelijk te bereiken locatie. Even kennismaken, kopje koffie en de dag begint. U rijdt een route langs de diverse objecten.
•    Uiteraard zoveel als mogelijk de objecten welke u via de website al heeft gezien, maar, indien aanwezig, zullen we u ook nieuwe objecten laten zien.
•    Bij het bekijken van de diverse percelen moet u rekening houden met de Hongaarse levenswijze. Daar waar wij altijd alles netje opgeruimd hebben zult u vele Hongaarse percelen zien waar het kort gezegd een troep is. Kost weinig moeite om het op te ruimen, maar het zit een beetje in de manier van leven.
•    Ook aan de huizen zult u grote verschillen zien. Het ene huis keurig in de verf (misschien wel van een buitenlander) en bij het andere huis is een kwast verf geen luxe. Allemaal een verschil met hoe een Hongaar omgaat met de woning en ook wel om moet gaan. In Nederland en België hebben we veel meer aandacht voor de woning en er ook geld voor onderhoud. In Hongarije moeten de mensen veel meer geld besteden aan het levensonderhoud en blijven dit soort zaken veel vaker liggen.


V. Wat zijn de manieren om naar Hongarije te reizen?
•    U kunt per auto, trein en vliegtuig reizen. Natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en beschikbare tijd, maar het snelste reist u per vliegtuig. Op Boedapest vliegen diverse goedkope maatschappijen en vandaar uit kunt u verder met een huurauto of de trein. Alle mogelijkheden lees u hier op de pagina reizen naar Hongarije


V. Kunnen we een hypotheek krijgen in Hongarije?
•    Is moeilijker en moeilijker. In Hongarije heeft de kredietcrisis hard toegeslagen. Onder bepaalde voorwaarden is dit goed mogelijk. Uiteraard zijn er wel wat eisen en grenzen zoals inkomen en waarden, maar de mogelijkheid kunnen wij u aanbieden. De bank zal nooit meer dan een 50-50% financieren en is de rente in vergelijking met Nederland aan de hoge kant. Ook moet u aantonen dat u inkomen heeft en

uiteraard dient u informatie te hebben over het huis dat u wilt aankopen.

V. Hebben jullie een Disclaimer?
Zeker, die kunt u hier vinden.

 

V. Hebben jullie een Privacy statement?
Zeker, die kunt u hier vinden.